Inspiratie

Spreek je uit, schrijf een kaartje

20240207 163038

In een werkwereld die soms lijkt te draaien om deadlines, to-do lijstjes en productiviteit, kan het gemakkelijk zijn om de kleine momenten van verbinding en aandacht voor elkaar uit het oog te verliezen. Terwijl dat nu juist zó belangrijk is.

Je gezien voelen

Als vertrouwenspersoon op de werkvloer zie ik hoe essentieel het is om je gezien, gehoord en gesteund te voelen. Dat willen we állemaal. We hebben allemaal behoefte aan waardering en erkenning, door zowel onze werkgever als onze collega’s. Zeker als je binnen een grote organisatie werkt ben je vaak afhankelijk van je collega’s. Sociale veiligheid gaat niet alleen om het naleven van gedragscodes, beleid of het voorkomen en oplossen van conflicten. Het draait om het creëren van een omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd, gerespecteerd en ondersteund voelt. Het uitspreken van waardering, erkenning en échte aandacht geven aan elkaar is daarbij onmisbaar.

Zo waardevol als iemand de moeite neemt om je een persoonlijk kaartje te schrijven, dat vergeet je niet snel.

Of het nu gaat om een blijk van waardering, een felicitatie bij een promotie, een bedankje voor hulp bij een project of gewoon bemoedigende woord op een moeilijke dag. 
Natuurlijk is een kaartje niet dé oplossing bij het creëren van een positieve werkomgeving, maar het is wel een mooie manier om extra aandacht te geven aan je collega’s, het helpt ons om de focus te verleggen van problemen naar oplossingen, van negatief naar positief, van kritiek naar complimenten, van verdeeldheid naar verbinding.

foto website

Kleine moeite, groot gebaar

Laten we niet vergeten hoe krachtig een simpel compliment kan zijn. Het kost niets en kan een blijvende indruk achterlaten. Het kan iemands dag maken, het kan zelfvertrouwen versterken, het kan een glimlach op iemands gezicht toveren. Kleine stappen kunnen leiden tot grote veranderingen en samen kunnen we een werkomgeving creëren waarin iedereen zich gezien voelt. Dus, aan wie schrijf jij een kaartje? 

Tip: Laat een hartverwarmend kaartje achter op het bureau van je collega, stop het in zijn/haar postvakje, plak hem op het prikbord of lekker traditioneel: plak een postzegel en stuur hem op! 

Worstel je met het vinden van de juiste woorden? Ik geef je een aantal starters ter inspiratie:

Ik zie dat je … 
Ik ben dankbaar voor …. 
Ik waardeer aan jou dat je …
Ik heb respect voor hoe jij… 
Ik wil je een compliment geven voor hoe jij … 
Jij geeft me het gevoel dat … 
Wat ik aan jou bewonder is … 
Wat ik je graag wil laten weten… 
Door jou …. 

Spreek je uit, schrijf een kaartje! (een simpele Post-it volstaat ook prima;-) ).

Lees ook…