Inspiratie

Wat zou jij doen als dit bij jou op de werkvloer gebeurt?

kristy 34

Stel je voor…

Een werknemer heeft het gevoel dat hij buiten de boot valt en vindt geen aansluiting bij collega’s. Dit begon met iets “kleins”: hij komt erachter dat de vier collega’s waar hij dagelijks mee samenwerkt samen een WhatsApp groep hebben. Zonder hem. Hij vindt dit jammer, maar besluit er niets van te zeggen.

De weken erna gebeuren er een aantal dingen. De vier collega’s hebben onderonsjes. Gesprekken vallen stil als hij de kantoorruimte binnenloopt. Hij wordt als enige niet meegenomen in de cc van een belangrijke mail. Zijn gevoel van “er niet bij horen” wordt versterkt.

De week erna wordt er tijdens een vergadering lacherig op zijn voorstel gereageerd. Zijn pogingen om toenadering te zoeken blijven onbeantwoord. Het nare gevoel groeit en hij trekt zich steeds meer terug.

De weken erna. Hij gaat inmiddels met tegenzin naar het werk en besluit steeds vaker om vanuit huis te werken. Zijn collega’s gaan samen lunchen, hij wordt niet meegevraagd. Als hij op kantoor komt wordt er gegrapt: “Hé, werk jij hier ook nog?!” Hij vindt het niet grappig. Hij voelt zich niet gezien. Hij raakt steeds meer gedemotiveerd en gaat de samenwerking nog meer uit de weg.

Hij durft niet aan te kloppen bij HR, uit angst voor consequenties. Toen hij besloot om dit voorzichtig bespreekbaar te maken bij zijn leidinggevende , werd dit weggewuifd met “ach, dat komt vanzelf wel goed, geef het de tijd”. Hij voelt zich niet begrepen en hij ligt er letterlijk wakker van.

De spanning en onvrede blijven oplopen. Hij voelt zich eenzaam en kan voor zijn gevoel met niemand zijn verhaal delen.

Als zijn vrienden vragen hoe het op het werk gaat, heeft hij geen goed woord over voor het bedrijf. Hij besluit om op zoek te gaan naar een andere baan.

Stel je voor…

  • Het gaat hier om JOUW werknemer
  • Het gaat hier om JOUW collega
  • Je ziet dit gebeuren

Wat zou jij kunnen doen?

  • Heb oog en aandacht voor jouw collega’s.
  • Vraag regelmatig hoe het met iemand gaat en neem de tijd om écht te luisteren.
  • Sta bewust stil bij jouw eigen gedrag en aandeel. Wat voor collega of leidinggevende ben jij voor de mensen om je heen? En komt dit overeen met hoe je het graag zou willen? Vraag feedback.
  • Ben alert op signalen. Trekt iemand zich opeens terug? Vermijd iemand contact? Check het.
  • Biedt steun
  • Spreek aan, spreek uit en ga in gesprek met elkaar.
  • Twijfel je? Doe een beroep op de vertrouwenspersoon.

Dat kan hopelijk een hoop gedoe voorkomen.

Lees ook…