Inspiratie

Doe wat je te doen hebt. Het begin van verbinding en begrip

kristyvdheijdenwebsite

De gesprekken die we niét voeren.

In de drukte van het dagelijks leven en de hectiek op het werk zijn er momenten waarop we belangrijke gesprekken vermijden. Misschien uit angst voor confrontatie, vooroordelen of simpelweg omdat we denken dat het er niet toe doet. Maar juist deze niet-gevoerde gesprekken kunnen een sluimerende onrust creëren, een barrière tussen individuen en teams opwerpen.

De confrontatie die we niét aangaan.

De vermijding van confrontatie kan als een tijdbom werken. Het kan leiden tot onbegrip, frustraties en uiteindelijk tot conflicten die voorkomen hadden kunnen worden. Het negeren van meningsverschillen kan een giftige sfeer creëren die zich als een olievlek verspreidt, met ernstige gevolgen voor samenwerking en teamdynamiek.

De gedachten die we niét uitspreken.

Soms houden we gedachten voor onszelf, bang voor oordeel of afwijzing. Wat als die gedachten echter de sleutel zijn tot innovatie, begrip en samenwerking? Door open te zijn over onze ideeën en zorgen kunnen we een sfeer van vertrouwen en respect creëren, waardoor iedereen zich gehoord voelt.

De emoties die we niét doorvoelen.

Emoties kunnen een krachtige drijvende kracht zijn, maar wanneer we ze onderdrukken of negeren, ontstaat er een emotionele kloof. Het doorvoelen van emoties, zowel positief als negatief, is essentieel voor persoonlijke groei en teamontwikkeling. Het erkennen en begrijpen van elkaars emoties versterkt de banden en creëert een empathische werkomgeving.

De innerlijke stem die we géén gehoor geven.

Die kleine innerlijke stem die soms fluistert, soms schreeuwt – we negeren het vaak. Maar wat als die stem de sleutel is tot zelfreflectie en persoonlijke groei? Luisteren naar onze intuïtie en innerlijke wijsheid kan de weg wijzen naar betere beslissingen en een beter begrip van onszelf en anderen.

De aannames die we niét checken op waarheid.

Aannames kunnen de bron zijn van misverstanden en miscommunicaties. Het controleren van aannames voorkomt dat we vast komen te zitten in vooroordelen en creëert ruimte voor openheid en begrip. Het is de basis van effectieve communicatie en constructieve samenwerking.

doewatjetedoenhebt

Dat is waar het begint…

  • Het begin van het verhaal wat zijn eigen leven gaat leiden, in je hoofd of in het team.
  • Het begin van onbegrip en miscommunicaties die tot frustraties, escalaties en conflicten leiden.
  • Het begin van verwijdering, totdat we zó lijnrecht tegenover elkaar staan, dat de weg terug niet meer te vinden is.

Dus laten we terugspoelen naar het begin. Dáár hebben we iets te doen. Daar ligt onze invloed en verantwoordelijkheid.

Een sociaal veilige werkplek voor iedereen, dat doen we samen.

Lees ook…