Overal waar mensen samenkomen of samenwerken kan er nou eenmaal ook gedoe ontstaan. Hoe minder hier over gepraat wordt, hoe meer last je hiervan kunt hebben. Het kan ervoor zorgen dat iets ‘kleins’ steeds groter en groter wordt. En vaak gaat het niet vanzelf over. Het kan invloed hebben op jou als mens, de teamdynamiek en de werksfeer. Voel je je ongemakkelijk door iemands gedrag? Zijn er gebeurtenissen uit het verleden die nog steeds invloed op je hebben? Misschien ervaar je intimidatie, bedreiging, pesten, discriminatie, of vernedering. Soms is het overduidelijk, soms lastiger te benoemen.
Ongewenst gedrag is breder dan de bekende schandalen uit de media; het kan zich manifesteren in subtiele dagelijkse interacties, het kan zich nestelen in een cultuur, in ongeschreven regels. Wat voor anderen als normaal wordt beschouwd, kan voor jou belastend zijn. Iedereen ervaart situaties anders, dus er is geen absoluut ‘goed’ of ‘fout’.
Ik geloof dat er veel gedoe voorkomen kan worden en dat iedereen, dus ook jij, hier een positieve invloed op kan hebben. Om een sociaal veilige werkomgeving te creëren, is het essentieel om bewust te zijn van je eigen gedrag en acties. Hier zijn enkele positieve bijdragen die jij als werknemer kunt leveren:
- Heb oog voor je collega’s, vraag hoe het met ze gaat en neem de tijd om echt te luisteren.
- Heb oog voor jezelf, zorg voor jezelf en bewaak je grenzen.
- Sta bewust stil bij jouw eigen gedrag en aandeel. Wat voor collega of leidinggevende ben jij voor de mensen om je heen? En komt dit overeen met hoe je het graag zou willen? Vraag feedback.
- Ben alert op signalen. Trekt iemand zich opeens terug? Vermijd iemand contact? Check het.
- Spreek elkaar aan en ga het gesprek met elkaar aan, hoe eerder, hoe beter.
Laten we samen bouwen aan een werkomgeving waarin iedereen zich fijn en prettig voelt.