Werknemer.

Ik stel me graag aan je voor .

group 30 e1699532897242

Wat goed dat je er bent.

De organisatie waar jij werkt heeft de handen ineengeslagen met mij als extern vertrouwenspersoon. Deze informatie- en inspiratiepagina is speciaal bedoeld voor jou, als werknemer. Je vindt hier informatie, tips en tools op het gebied van (on)gewenst gedrag en (on)veiligheid op de werkvloer. Op het werk kun je te maken krijgen met ongewenst of ongepast gedrag, dit kan veel impact hebben op jou als mens, de samenwerking en de werksfeer. Het is belangrijk dat jij lekker in je vel zit en je veilig voelt op de werkvloer. 

Praten in vertrouwen

Zit je ergens mee? Praten helpt. Soms kan het fijn zijn om dit te doen met iemand van ‘buitenaf’. In dat geval ben ik er voor je. Je mag erop vertrouwen dat jouw verhaal veilig is bij mij. Ik bied je graag een veilige plek waar je vrijuit kunt praten, een plek waar alles er mag zijn. Ik luister met een warm hart en ik kan meedenken met een frisse kijk op de situatie. Je hoeft het niet alleen te doen. Zit je ergens mee? Mijn belangrijkste boodschap aan jou: maak het bespreekbaar. Hoe eerder, hoe beter en beter laat, dan nooit. 

group 31

In 4 stappen naar een veilige werkplek.

Eerste contact

Ons eerste contact. Je kunt laagdrempelig contact opnemen. Afhankelijk van de situatie kijken we samen wat er nodig is en waar jij behoefte aan hebt. Ik geef je korte uitleg en we plannen een moment voor een vertrouwelijk gesprek, online óf offline. 

people
contract (1)

Vertrouwelijke gesprekken

Time to talk. Ik bied je graag een veilige plek waar jij vrijuit kunt praten, in vertrouwen. Ik zal zonder oordeel, met alle aandacht naar je luisteren. Soms is 1 gesprek al voldoende om weer verder te kunnen. 

Mogelijkheden onderzoeken

Focus op de-escaleren. Samen met jou breng ik zorgvuldig de mogelijkheden in kaart, vanzelfsprekend proberen we eerst een oplossing te zoeken in informele sfeer. Ik geef je informatie over de verschillende routes en kan met je meedenken. Heb je hulp nodig bij het zetten van formele stappen? Dan kan je op mij vertrouwen.

partnership (1)
communication (1)

Oplossing & nazorg

Zorgen voor een goede afronding. Is er extra nazorg nodig? Ik sluit aan bij jouw behoefte. Als het nodig is kan ik je eventueel doorverwijzen voor professionele hulp. 

Welke positieve bijdrage kun jij leveren?

Overal waar mensen samenkomen of samenwerken kan er nou eenmaal ook gedoe ontstaan. Hoe minder hier over gepraat wordt, hoe meer last je hiervan kunt hebben. Het kan ervoor zorgen dat iets ‘kleins’ steeds groter en groter wordt. En vaak gaat het niet vanzelf over. Het kan invloed hebben op jou als mens, de teamdynamiek en de werksfeer. Voel je je ongemakkelijk door iemands gedrag? Zijn er gebeurtenissen uit het verleden die nog steeds invloed op je hebben? Misschien ervaar je intimidatie, bedreiging, pesten, discriminatie, of vernedering. Soms is het overduidelijk, soms lastiger te benoemen.

Ongewenst gedrag is breder dan de bekende schandalen uit de media; het kan zich manifesteren in subtiele dagelijkse interacties, het kan zich nestelen in een cultuur, in ongeschreven regels. Wat voor anderen als normaal wordt beschouwd, kan voor jou belastend zijn. Iedereen ervaart situaties anders, dus er is geen absoluut ‘goed’ of ‘fout’.

Ik geloof dat er veel gedoe voorkomen kan worden en dat iedereen, dus ook jij, hier een positieve invloed op kan hebben. Om een sociaal veilige werkomgeving te creëren, is het essentieel om bewust te zijn van je eigen gedrag en acties. Hier zijn enkele positieve bijdragen die jij als werknemer kunt leveren:

  • Heb oog voor je collega’s, vraag hoe het met ze gaat en neem de tijd om echt te luisteren.
  • Heb oog voor jezelf, zorg voor jezelf en bewaak je grenzen.
  • Sta bewust stil bij jouw eigen gedrag en aandeel. Wat voor collega of leidinggevende ben jij voor de mensen om je heen? En komt dit overeen met hoe je het graag zou willen? Vraag feedback.
  • Ben alert op signalen. Trekt iemand zich opeens terug? Vermijd iemand contact? Check het.
  • Spreek elkaar aan en ga het gesprek met elkaar aan, hoe eerder, hoe beter.

Laten we samen bouwen aan een werkomgeving waarin iedereen zich fijn en prettig voelt.

Ongewenst gedrag

Wat is het?

Ongewenst gedrag is een breed begrip. Doorgaans gaat het om gedrag dat gericht is op beledigen, vernederen, bedreigen, kwetsen, onderdrukken of het onder druk zetten van iemand. We maken hierbij onderscheid in 5 thema’s. Hieronder neem ik ze – inclusief concrete voorbeelden – met je door.

Voorbeelden

Bij plagen is iedereen weleens aan de beurt. Een grapje of geintje wat wederzijds als aanvaardbaar wordt ervaren. Pesten gaat echter om het stelselmatig en doelbewust kwetsen van iemand. De grens tussen plagen en pesten ligt voor iedereen ergens anders. Zodra iemand het als ongewenst, grensoverschrijdend of kwetsend ervaart is het geen plagen meer. Pestgedrag kan zowel fysiek, verbaal, openlijk als subtiel en verborgen voorkomen. Online en offline. Denk aan:

  • Met de ogen rollen als iemand een opmerking maakt
  • Constante kritiek, roddelen of het maken van flauwe grappen
  • Iemand opzettelijk buitensluiten (pauze, uitje, borrel)
  • Bepaalde blikken of gebaren die beledigend bedoeld zijn
  • Iemand negeren/doen alsof diegene er niet is

Het onrechtvaardig behandelen van mensen op basis van irrelevante kenmerken, zoals ras, etniciteit, geslacht, leeftijd, handicap, religie of seksuele geaardheid. Denk aan oneerlijke behandeling, vooroordelen, uitsluiting, belachelijke promotiebeslissingen, talenten die genegeerd worden en zelfs het creëren van een vijandige werksfeer. Denk aan het maken van beledigende, denigrerende of vernederende opmerkingen over iemands religie, afkomst, uiterlijk of seksualiteit. Zoals:

    • “Jij bent geen moeder, dus jij kan geen vakantie krijgen in het hoogseizoen”
    • “Als je nog een kinderwens hebt, kun je beter niet solliciteren op deze functie’’
    • ”Achter de receptie hebben we liever niet iemand met buitenlandse looks’’
    • “Prima dat je homo bent, maar we’’

Bij deze vorm van ongewenst gedrag wordt iemand fysiek, verbaal of psychologisch  aangevallen of bedreigd op het werk. Bij deze vorm van intimidatie wordt fysiek en/of met dreigementen geïntimideerd, met als doel bang maken of angst aanjagen. Denk aan:

  • Bedreigingen uiten
    • “Wacht maar…”
    • “Als je dit niet doet…”
    • “Ik zou het niet proberen…”
  • Geweld gebruiken, zoals slaan, schoppen of (nét iets te hard) duwen
  • Schreeuwen, schelden of beledigen

Bij deze vorm van intimidatie worden seksuele grenzen overschreden. Dit kan met  opmerkingen zijn, maar ook met handelingen (onder dwang). Denk aan:

  • Ongewenste seksuele opmerkingen
    • “Wat een leuk diep uitgesneden truitje heb je aan!”
    • “Ik krijg het warm van je look van vandaag”
    • “Gewoon even je mooie rondingen in de strijd gooien”
  • Flirten met blikken of opmerkingen
  • Ongewenste aanrakingen of niet even iets te vaak aanraken
  • Seksueel suggestieve gebaren

Het tonen van ongepaste beelden of filmpjes
bijvoorbeeld in ruil voor voorkeursbehandeling

Het creëren van een vijandige werkomgeving, zodat iemand zich bewust niet lekker voelt op  zijn werkplek. Ook wel bekend als psychologisch pestgedrag. Denk aan:

  • Constant kritiek leveren
  • (Publiekelijke) vernedering
  • Buitensluiting
  • Roddelgedrag

Wat kun je doen?

1.(H)erken het
Herkennen en erkennen is de eerste stap naar verandering. Van welk gedrag heb je precies last? En wat brengt het bij jou teweeg? Ervaar je een gevoel van ongemak of echt onveiligheid?

2.Praat erover
Probeer het gesprek aan te gaan met de desbetreffende persoon. Het kan helpend zijn om je ervaringen te delen met iemand die je vertrouwt. Erover praten geeft vaak steun, ruimte en verlichting en helpt je de volgende stappen te bepalen.

3.Schakel de hulp van je werkgever in
Bekijk het beleid van je werkgever voor informatie over het melden van incidenten  of klachten en stappen om het probleem aan te pakken.

4.Vraag hulp aan een (extern) vertrouwenspersoon
Voel je je niet tevreden met de reactie van betrokkene of niet veilig genoeg om stappen te ondernemen? Ik denk graag met je mee, informeer je, verwijs indien nodig door en sta je bij in de stappen die je wilt zetten.

Niet-integer gedrag

Wat is het?

Integriteit: het goede doen, ook als niemand kijkt. Met niet-integer gedrag bedoelen we alle situaties waarin iemand zich niet houdt aan de ethische normen en waarden op het werk. Je kunt onderscheid maken tussen integriteitsschendingen en misstanden. Komt het maatschappelijk belang in geding? Dan spreken we over een misstand.

Voorbeelden

Het opzettelijk manipuleren van financiële gegevens, het indienen van valse declaraties of het stelen van geld van het bedrijf.

Situaties waarin een werknemer persoonlijke belangen heeft die zijn professionele oordeel kunnen beïnvloeden. Denk aan het aannemen van geschenken of gunsten van zakelijke partners.

Het stelen van fysieke eigendommen van het bedrijf, zoals apparatuur, voorraad of geld. Of het misbruiken van bedrijfsmiddelen voor persoonlijke doeleinden, zoals het gebruik van kantoorbenodigdheden voor thuisgebruik.

Het ongeoorloofd delen van vertrouwelijke informatie over het bedrijf, klanten of collega’s met derde partijen.

Het opzettelijk geven van valse informatie aan collega’s of klanten om een persoonlijk voordeel te behalen of om anderen te benadelen.

Het gebruiken van een leidinggevende of hogere positie om anderen te manipuleren, te onderdrukken of oneerlijk te bevoordelen.

Het onrechtmatig behandelen van collega’s op basis van kenmerken. Denk aan ras, geslacht, leeftijd, religie of seksuele geaardheid.

Het blijvend lastigvallen, kleineren of bedreigen van collega’s, met als resultaat een vijandige werkomgeving.

Wat kun je doen?

1.Het goede voorbeeld geven
Het gezegde luidt niet voor niets ‘een goed voorbeeld doet volgen’.

2.Bewustwording vergroten
Ga het gesprek met elkaar aan. Stel vragen als: ”Hoe gaan we hier met elkaar om?”, ”Wat zijn onze normen en waarden?” en ”Wat kan wél en wat kan niet?” Verdiep je in het bestaande beleid, zoals de gedragscode en indien aanwezig het integriteitsbeleid. 

3.Maak twijfelachtig gedrag bespreekbaar
Maak je vermoedens bespreekbaar bij de juiste persoon binnen de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld bij je leidinggevende, de HR-afdeling of een vertrouwenspersoon.

4.Maak gebruik van interne kanalen
Heb je zorgen of wil je iets delen? Veel organisaties bieden interne kanalen voor het melden van niet integer gedrag, zoals een ‘klokkenluidersregeling’. Als vertrouwenspersoon kan ik hier natuurlijk bij ondersteunen.

Vraag en antwoord

Je kunt terecht bij een vertrouwenspersoon als je te maken krijgt met ongewenst gedrag of integriteitskwesties op de werkvloer. Je problemen, zorgen of spanningen hoeven niet een crisispunt te bereiken voordat je mij als vertrouwenspersoon benaderd. Voel je vrij om mij te benaderen als je in meer of mindere mate te maken hebt met:
– Ongewenste intimiteit / seksuele intimidatie / seksueel grensoverschrijdend gedrag

– Pestgedrag
– Discriminatie
– Agressie en geweld
– Intimidatie
– Integriteitskwesties / integriteitsschendingen / misstanden

Het belangrijkste is dat je het niet alleen hoeft te dragen. Als vertrouwenspersoon ben ik er voor jou! Vertrouwelijkheid en privacy staan centraal, zodat je vrijuit kunt praten zonder bang te hoeven zijn voor de gevolgen.

Voor werknemers die te maken krijgen met ongewenst gedrag of integriteitskwesties ben ik een onafhankelijke gesprekspartner. Het is mijn taak om professionele opvang, begeleiding en ondersteuning te bieden. Luisteren met alle aandacht, meedenken en informeren over mogelijke acties en (in)formele oplossingen. Ook bied ik nazorg en verwijs ik door wanneer dit nodig is.

Hoewel ik als vertrouwenspersoon een belangrijke rol speel bij het bieden van ondersteuning en begeleiding, zijn er bepaalde taken die niet binnen hun verantwoordelijkheidsgebied vallen. Ik doe niet aan waarheidsvinding. Ik ben geen coach, hulpverlener of probleemoplosser. Enkele zaken die ook niet tot mijn takenpakket behoren:

1. Juridische vertegenwoordiging: Ik ben geen juridisch adviseur of advocaat. Ik kan je algemene informatie geven over juridische procedures, rechten en mogelijke stappen, maar ik kan je niet vertegenwoordigen in juridische zaken. In geval van juridische kwesties raad ik aan om professioneel juridisch advies in te winnen, indien nodig kan ik je doorverwijzen.

2. Conflictbemiddeling: Hoewel ik als vertrouwenspersoon kan helpen bij het faciliteren van gesprekken en het bevorderen van een positieve communicatie, is het niet mijn taak om als formele conflictbemiddelaar op te treden. In geval van ernstige conflicten kan het nodig zijn om een gespecialiseerde mediator of een andere vorm van conflictresolutie in te schakelen, indien nodig kan ik je doorverwijzen.

3. Therapie, coaching of counseling: Hoewel ik als vertrouwenspersoon kan luisteren naar persoonlijke zorgen en uitdagingen, is het niet mijn taak om therapeutische behandelingen of counseling te bieden. Wel kan ik doorverwijzen naar externe hulpbronnen, zoals professionele therapeuten, coaches of counselors, indien nodig. Het is belangrijk om de beperkingen van mijn rol als vertrouwenspersoon te begrijpen en te weten dat ik werk binnen een specifiek mandaat.

Je kunt contact opnemen voor een afspraak, dit kan telefonisch, via e-mail of
WhatsApp. We overleggen samen of onze afspraak telefonisch, fysiek of via
beeldbellen plaatsvindt. Een fysiek gesprek vindt plaats op een locatie waar jij je
prettig voelt. Dit kan een openbare ontmoetingsplek zijn, een rustige gespreksruimte of een wandeling in de natuur.

Alles wat je mij vertelt blijft onder ons. Het is belangrijk dat je de veiligheid voelt om vrijuit te kunnen praten, ik stel je graag op je gemak en bied jou de rust en ruimte om je verhaal te doen. Ik luister met alle aandacht, zonder oordeel.
Belangrijk om te weten: ons gesprek is volledig vertrouwelijk, strafbare feiten moeten echter gemeld worden.

Soms kan een luisterend oor en even sparren al voldoende zijn om je op weg te
helpen. We kunnen ook samen zoeken naar een passende oplossing voor jouw
situatie. Ik geef je inzicht in de mogelijke routes en daarbij behorende consequenties.  Zo nodig kan ik je doorverwijzen naar externe deskundigen.

De regie ligt en blijft altijd bij jou. Jij beslist uiteindelijk zelf wat jij wel of niet wilt doen. Ongeacht welke keuze jij maakt, zal ik je daarin bijstaan.
Na afloop van het eerste gesprek maken we samen afspraken over een eventueel
vervolg. Twijfel je of je bij mij aan het juiste adres bent? Bel, app of mail me gerust. Ik denk graag met je mee.

Je kunt volledig anoniem een beroep doen op de vertrouwenspersoon. Als
vertrouwenspersoon heb ik geheimhoudingsplicht. Alles wat je mij vertelt blijft tussen ons.  Strafbare feiten moeten echter gemeld worden.
In principe deel ik dus zonder toestemming géén informatie uit vertrouwelijke gesprekken met de werkgever. De vertrouwelijkheid waarborgen is mijn hoofddoel. Er zijn echter enkele uitzonderingen op de vertrouwelijkheid, afhankelijk van de specifieke situatie en wettelijke vereisten. In bepaalde gevallen kan ik informatie delen met anderen, zoals de werkgever:

1. Wanneer jij uitdrukkelijk instemt met het delen van de informatie.
2. Als er sprake is van een wettelijke verplichting om informatie te delen, zoals bij
vermoedens van strafbare feiten of een ernstige dreiging van zelfbeschadiging.
3. Als er een direct gevaar bestaat voor de veiligheid van anderen, bijvoorbeeld bij
ernstige dreiging of geweld.

In deze situaties zal ik jou op de hoogte stellen van mijn voornemen om informatie te delen en de reden daarvoor. Ik zal er altijd naar streven om jouw privacy zoveel mogelijk te beschermen. Het vertrouwen en jouw privacy staan altijd centraal in onze relatie. Ik zal mijn uiterste best doen om professioneel en ethisch te handelen, zodat de informatie veilig wordt behandeld en
jouw belangen worden gerespecteerd. Meer informatie over hoe je privacy geregeld is, vind je in de privacyverklaring.

Op werkdagen ben ik telefonisch bereikbaar tussen 9.00 en 21.00 uur. 24 uur per dag bereikbaar via e-mail en WhatsApp. Ik streef ernaar om binnen 24 uur te reageren.
Bij afwezigheid of ziekte word ik waargenomen door één van de professionele partners waar ik mee samenwerk.

mask group 33

“Als je ergens mee zit, is het van onschatbare waarde als je dit in vertrouwen kunt bespreken met iemand van buitenaf ”

path 64